Alphens Detentiecentrum in september weer open

Alphen a/d Rijn, 15 maart 2011

Het detentiecentrum in Alphen gaat in september weer open. Dan moet tenminste vijftig procent van de gevangenis aan de Eikenlaan in Alphen a/d Rijn operationeel zijn. Dat schrijft minister Piet Hein Donner in een brief aan de Tweede Kamer.

De kosten van het werk aan het detentiecentrum worden geschat op vijftien miljoen euro. De bouw van de gevangenis kostte in 2007 zo'n zeventig miljoen euro.

Het onderzoek naar de problemen heeft negen maanden geduurd. Dit onderzoek is nu afgerond. De minister van Binnenlandse Zaken heeft de resultaten nog niet openbaar gemaakt. Volgens een wooordvoerder van de Rijksgebouwendienst wordt daar de komende tijd met betrokkenen over gesproken. Het is nog onduidelijk wie aansprakelijk is voor de problemen. Het onderzoek was in de eerste plaats gericht op het vaststellen van aard en omvang van de gebreken. Nu dat is afgerond, kan het herstel beginnen. Nu kan ook het overleg over de aansprakelijkheid van start gaan.

Sinds augustus vorig jaar is het Alphense detentiecentrum dicht. Alle illegale vluchtelingen zijn naar andere gevangenissen in Nederland overgeplaatst. Het detentiecentrum is dicht om de vele bouwtechnische problemen te verhelpen. Daarvoor moet de stroom van de cellen af, waardoor de veiligheid van de gevangenen en het personeel niet gegarandeerd kan worden. De gebreken zijn al sinds de opening in 2007 gaande.

Bron: Alphen Stad FM