Rijnland sluit vijf zuiveringen

Regio, 14 februari 2011

De afvalwaterzuiveringen in Hoogmade, Woubrugge, Hazerswoude-Dorp, Langeraar en Rijnaterwoude gaan over enkele jaren dicht. Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat leidingen en persgemalen aanleggen om al het afvalwater uit de dorpen naar Alphen te transporteren.

De twee Alphense zuiveringen hebben voldoende capaciteit om ook het rioolwater uit de dorpen te zuiveren. De vijf op te heffen zuiveringen zijn allemaal oud: ze zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig en zitten aan het eind van hun levensduur. Daarbij voldoen de waterzuiveringen in Hazerswoude-Dorp en Hoogmade niet meer aan de eisen. Op beide plaatsen wordt geregeld afvalwater de sloot in de gepompt waarin nog te veel afvalstoffen zitten.

Hoewel de hele operatie naar verwachting zo’n 20 miljoen euro gaat kosten, is opheffing volgens Rijnland toch goedkoper dan het in bedrijf houden van de vijf relatief kleine zuiveringen. Dat komt doordat er fors in de zuiveringen moet worden geïnvesteerd als het hoogheemraadschap ze op de lange termijn wil blijven gebruiken.

En zelfs na die forse investeringen zou het nog behelpen blijven, omdat allerlei nieuwe technieken om afvalwater te zuiveren veel beter kunnen worden toegepast in grote installaties. De verwachting is dat de normen voor de zuivering van afvalwater de komende jaren alleen maar strenger zullen worden, zodat gebruik van de nieuwe technieken noodzakelijk wordt.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.