Raad wil finaniceel onderzoek Alphen en Boskoop

Rijnwoude, 28 januari 2011

De gemeenteraad wil een onderzoek naar mogelijke financiële risico's bij Alphen en Boskoop. Dit onderzoek moet al binnenkort van start gaan. Daarbij wordt recht gedaan aan de motie die de raad al eerder heeft aangenomen.

In die motie vroeg de raad om een zogenaamd Due-Diligence-onderzoek. Dat is een degelijk onderzoek naar mogelijke 'financiële lijken in de kast'. Alphen en Boskoop hebben al eerder aangegeven daar niet zoveel in te zien. Ze willen eerst een ander onderzoek (de herindelingsscan) afwachten. Mochten de uitkomsten daarvan daartoe aanleiding geven, dan kan daarna eventueel een Due-Diligence-onderzoek plaatsvinden. De Rijnwoudse raad vindt dat te vrijblijvend en te laat.

Ook bij een eerder voorstel voor een fusie tussen Rijnwoude en Boskoop zijn een herindelingsscan en een Due-Diligence-onderzoek uitgevoerd. Voor Rijnwoude en Boskoop is het voldoende om beide onderzoeken te actualiseren. Diverse raadsleden gaven aan helemaal niets te weten over de financiële toestand van Alphen a/d Rijn. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over het project Lage Zijde.

Uiteindelijk besloot de raad dat een Due-Diligence-onderzoek vervangen kan worden door een grondig onderzoek naar de financiële risico's op bepaalde terreinen, zoals de grondexploitatie. Dit zal worden ingebracht in het stuurgroepoverleg van de drie gemeenten.

Bron: Omroep Rijnwoude