N11 is nog altijd illegaal

Regio, 19 januari 2011

De rijksweg N11 tussen de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude en de Leidsche Schouw in Alphen blijkt elf jaar na de openstelling nog steeds illegaal te zijn.

In de reparatieprocedure die het ministerie van verkeer en infrastructuur op dit moment doorloopt, kunnen belanghebbenden alsnog bezwaar maken tegen de verbreding van 12 jaar geleden.

Het feit dat de weg nog altijd illegaal is, zou er in uiterste consequentie toe kunnen leiden dat de weg moet worden versmald.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat mensen naar de rechter kunnen stappen als het tracébesluit binnenkort is vastgesteld. Maar dat betekent niet automatisch dat de rechter dan ook opdracht zal geven om de weg weer te versmallen.

De weg werd in de jaren negentig aangelegd als twee maal tweebaans autoweg. Eind ’99 werd de weg opengesteld als twee maal eenbaans weg, met de linkerbanen afgesloten. Na felle protesten werden de linkerbanen alsnog opengesteld. Daarna zou zo snel mogelijk worden begonnen met de procedure om de vierbaansweg te legaliseren. De verwachting was dat dit zo’n twee jaar zo gaan duren.

Dat het zo veel langer heeft geduurd, komt door veranderingen in de wet en doordat het ministerie de kwestie gewoon niet belangrijk vond. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat lag prioriteit bij de verbreding van wegen, niet bij een weg die er al lag.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.