Meerderheid raad voor referendum op 2 maart

Benthuizen, 14 januari 2011

Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt akkoord te gaan met een referendum over de toekomst van Benthuizen op 2 maart. Dat bleek donderdag tijdens een commissievergadering.

Raadsleden vinden dat het wel allemaal erg snel moet, maar ze beseffen dat het niet anders kan. Op 1 juli moet er een concreet plan voor de herindeling op tafel liggen. Dat geldt ook voor een eventuele fusie van Benthuizen met Zoetermeer. Dat kan alleen als er voor die tijd duidelijkheid is. En er moet voldoende tijd zijn om de plannen op te stellen.

De PvdA is tegen een referendum op 2 maart. Raadslid Albert van Kampen stelde voor het referendum een paar maanden uit te stellen naar, pakweg, september. Hij denkt de inwoners zich dan beter een beeld kunnen vormen van de voor- en nadelen van beiden varianten.

Hij ergerde zich aan het taalgebruik waarbij wordt gezegd dat Benthuizen moet kiezen uit een fusie met Zoetermeer of Alphen. Het gaat niet om Alphen maar om een nieuwe gemeente die ontstaat uit de fusie van Rijnwoude met Alphen en Boskoop. Hij stelde voor die nieuwe gemeente voorlopig maar even ‘Rijn en Gouwe’ te noemen.

Burgemeester Latenstein betoogde dat houden van een referendum op de dag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten (2 maart) toch wel erg handig is. De uitkomst van het referendum is alleen geldig als de opkomst minimaal 40% is. Voldoende opkomst lijkt gegarandeerd op 2 maart. Bij de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2007 lag de opkomst in Benthuizen rond de 60 procent.

Een gewone meerderheid van stemmen is bepalend bij de uitkomst van het referendum. De gemeenteraad neemt die uitkomst zonder meer over. Dus als 51 procent voor Zoetermeer zou stemmen en 49 procent voor ‘Rijn en Gouwe’, dan gaat Benthuizen fuseren met Zoetermeer.

De raadsleden betoogden dat de inwoners van Benthuizen goed geïnformeerd moeten worden over de verschillende alternatieven. En die informatie moet neutraal zijn. Burgemeester Latenstein gaf aan dat de gemeente op geen enkele manier de bewoners een bepaalde kant op wil sturen.

Er was veel waardering voor het werk van de Burgerklankbordgroep Benthuizen. Deze groep wil in korte tijd zoveel mogelijk informatie verzamelen die de inwoners kan helpen bij het maken van een keuze. De klankbordgroep zal een informatiekrant maken.

Op 20 januari is er een informatieavond voor de inwoners van Benthuizen. De PvdA wil na het verschijnen van de informatiekrant nog een informatieavond. Daarin kunnen de vragen worden beantwoord die opkomen na het lezen van de krant.

Bron: Omroep Rijnwoude