Massale opkomst bij informatieavond over referendum

Benthuizen, 20 januari 2011

Meer dan 300 inwoners van Benthuizen kwamen donderdagavond naar de informatieavond over het referendum. De Tas was stampvol. Er stonden zelfs buiten mensen naar videoschermen te kijken.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft voorgesteld om op 2 maart een referendum te houden over de toekomst van Benthuizen. De inwoners mogen dan kiezen of Benthuizen bij Zoetermeer komt of dat het dorp meegaat met de fusie van Alphen, Boskoop en Rijnwoude.

Tijdens de avond konden de aanwezigen vragen stellen aan burgemeester Latenstein, burgemeester Rijsdijk van Boskoop, burgemeester Waaijer van Zoetermeer en loco-burgemeester du Chatinier van Alphen. De meeste vragen waren voor de burgemeesters van Alphen en Zoetermeer.

Er kwam een grote variatie van onderwerpen aan de orde. Veel vragen kwamen voort uit de wens de eigen identiteit en het dorpse karakter van Benthuizen te behouden. Beide burgemeesters zeiden dat toe.

Bij heel wat inwoners bleek enige angst voor de grote stad Zoetermeer. Komt er straks allemaal criminaliteit naar Benthuizen? En gaat Zoetermeer het gebied rondom Benthuizen volbouwen? Burgemeester Waaijer van Zoetermeer zei diverse malen dat Zoetermeer klaar is met bouwen. Er komt daarom geen grootschalige woningbouw in Zoetermeer.

Of Benthuizen nu bij Alphen of Zoetermeer komt, het wordt een wijk van een grotere stad. Er was enige zorg of de leefbaarheid in stand blijft. Blijft de huisarts en wordt de zondagsrust eerbiedigd? Is er nog een intocht van Sinterklaas? En blijft de avondvierdaagse.

Burgemeester Latenstein gaf aan dat er een half februari een informatiekrant waarin alle vragen worden beantwoord. Daarna komt er op 25 februari nog een tweede informatieavond.

De burgemeester wees ook nog op de website van de burgerklankbordgroep Benthuizen: www.fusiebenthuizen.nl. Daarop wordt alle informatie over het referendum bij elkaar gebracht.

Het is de bedoeling dat er op 24 januari nog een extra informatieavond komt voor die mensen die er donderdagavond niet meer in konden omdat de zaal vol was.

Bron: Omroep Rijnwoude