Graanelevator van Agrifirm uitkijktoren?

Koudekerk a/d Rijn, 24 januari 2011

Hans Schouffoer spitste zijn oren toen hij hoorde dat de veevoederfabriek Agrifirm in Koudekerk a/d Rijn gesloopt zou worden. Donderdag 3 februari verricht gedeputeerde Tonny van de Vondervoort de eerste sloophandeling. Zou de graanelevator aan de Oude Rijn eindelijk een uitkijktoren worden?

Schouffoer was tussen 2006 en 2009 directeur van het project Oude Rijnzone. In die tijd maakte het projectbureau een plan om de graanelevator aan de noordoever van de Oude Rijn te verbouwen tot een uitkijktorentje. De toren moest de herinnering aan het industriële verleden van de Oude Rijn levend houden. Hieraan dankt onder meer Hazerswoude-Rijndijk zijn bestaan.

Het uitkijktorentje was één van de uitkomsten van het project Focus Locus Oude Rijnzone, waarin bewoners van het gebied werd gevraagd om karakteristieke plekken langs de Oude Rijn te benoemen. In vernieuwings- en renovatieprojecten worden bijzondere plekken, waaraan de bewoners zijn gehecht, vaak gesloopt. Het Focus Locus-project was bedacht om dit in de Oude Rijnzone te voorkomen.

De elevator, een machine die graan uit binnenschepen opzuigt en ze in een silo stort, is zo’n markante constructie die voor veel inwoners bij de streek hoort. Schouffoer vroeg Jan Maurits van Linge van architectenbureau Terra Incognita om een ontwerp voor een uitkijktoren. Er is voor de verbouwing nooit geld uitgetrokken, maar volgens Schouffoer is het niet duur. Er hoeft alleen een wenteltrap in en die kost 10 à 15.000 euro.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.