Gemeenteraad akkoord met referendum op 2 maart

Rijnwoude, 28 januari 2011

De gemeenteraad van Rijnwoude heeft gisteravond ingestemd met een referendum in Benthuizen op 2 maart. Ook ging de raad akkoord met het grondgebied dat eventueel over kan gaan naar Zoetermeer.

De partijen hadden uiteindelijk geen probleem met de datum van 2 maart. Dat is wel erg snel, maar het is ook wel handig dat het dan gelijk kan met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Vooral de PvdA had eerst nog aarzelingen. Die partij vroeg zich af of de inwoners in die korte tijd wel een goed onderbouwde keuze kunnen maken.

Er was veel discussie over het grondgebied dat mogelijk naar Zoetermeer zou kunnen overgaan. De PvdA kwam met een voorstel dat gebied kleiner te maken. De noordgrens van het gebied zou 350 meter naar het zuiden moeten schuiven, van de Eerste Tocht in de richting van de Ringvaart. Daarmee kan worden voorkomen dat dit gebied in de toekomst wordt volgebouwd. Sommige politici vonden dit een onterecht teken van wantrouwen richting burgmeester Waaijer van Zoetermeer die al verschillende keren heeft toegezegd daar niet te zullen gaan bouwen. Anderen vonden een noordgrens bij de Eerste Tocht wel eenvoudiger. Het voorstel haalde het niet.

Alle partijen gaven aan de uitslag van het referendum te zullen respecteren. Ze zullen de uitslag van het referendum overnemen tijdens het raadsdebat op 3 januari.

Bron: Omroep Rijnwoude