Bindende samenwerking Oude Rijnzone

Regio, 12 januari 2011

Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Leiderdorp, Rijnwoude, Zoeterwoude en de provincie Zuid-Holland hebben ingestemd met de Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone. Dit betekent dat de vijf gemeenten en de provincie een bindende samenwerking zijn aangegaan met een gezamenlijk regionaal investeringsfonds om de plannen uit te voeren.

In de Oude Rijnzone werken partijen er gezamenlijk aan om nu en in de toekomst voldoende ruimte te hebben voor bedrijvigheid, groen, woningen, vervoer en recreatie. Zo wordt er gezorgd voor herstructurering van bedrijventerreinen, voldoende groen, goede bereikbaarheid en het opruimen van verrommeling. De Gemeenschappelijke regeling heeft een looptijd tot 1 januari 2015.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt € 30 miljoen beschikbaar voor de Oude Rijnzone. Deze subsidie is bedoeld voor herstructurering van bedrijventerreinen in Leiderdorp (Lage Zijde), Rijnwoude (Hooge Waard) en Alphen aan den Rijn (Rijnhaven). Verder moet het geld worden gebruikt voor de Máximabrug en voor de groene inpassing van nieuwe woon-werklocaties in Rijnwoude en Bodegraven-Reeuwijk.

Met de Gemeenschappelijke Regeling dragen Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Leiderdorp, Rijnwoude en de provincie € 13,3 miljoen bij. Naast de inbreng in het gezamenlijke fonds investeren alle overheden fors in de deelprojecten van de Oude Rijnzone.

Bron: Provincie Zuid-Holland