Alphen college overleeft motie wantrouwen

Alphen a/d Rijn, 28 januari 2011

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen a/d Rijn heeft donderdag een motie van wantrouwen overleefd. SP diende het voorstel in, maar kreeg geen meerderheid in de raad.

Uiteindelijk stemden 13 leden voor de motie en 21 tegen. De fracties van Nieuw Elan, GroenLinks, SP, Alphen Eén, Beter Alphen en Trots op Nederland waren voor de motie. D66 was verdeeld.

Volgens SP-fractievoorzitter Jo Schriek is de motie uit principe ingediend. Hij vindt dat de Alphense politiek met een schone lei moet beginnen. De politieke crisis in Alphen hebben burgemeester Wim de Gelder en wethouders Hans Groen in 't Wout en Paul Schings inmiddels de kop gekost. Schriek eist dat het college terugtreed en dat een onafhankelijke formateur een nieuwe coalitie, en daarmee college, samenstelt.

André de Jeu (Nieuw Elan) stelde voor het college demissionair maken en heldere afspraken te maken waarmee iedereen kan leven en iedereen opnieuw kan beginnen. Nieuw Elan diende een positievere versie van de motie in: een motie van winst en vertrouwen. Nieuw Elan pleit om het college demissionair te maken om de mogelijkheid te creëeren om tot een andere coalitie in te komen. Ook deze motie haalde het niet: 15 voor en 19 tegen. De voltallige D66-fractie stemde voor deze motie.

De gemeenteraadsvergadering werd donderdag geopend met een motie van treurnis van Trots op Nederland. Daarin worden de afgetreden wethouders Hans Groen in 't Wout en Paul Schings beticht van werkweigering, omdat zij zich niet willen verantwoorden tegenover de gemeenteraad. Ook deze motie werd verworpen (6 voor, 28 tegen).

Bron: Omroep Rijnwoude