Alphen betaald een half miljoen aan wachtgeld

Alphen a/d Rijn, 27 januari 2011

De gemeente Alphen a/d Rijn betaalt dit jaar een half miljoen euro wachtgeld uit aan de opgestapte burgemeester en de vertrokken wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van Alphen.cc.

Wim de Gelder, die vorige maand terugtrad als burgemeester, krijgt in 2011 zijn jaarsalaris van 112.000 euro uitbetaald.

Hans Groen in 't Wout en Paul Schings, de deze maand vertrokken wethouders, vangen dit jaar samen 153.000 euro. De wachtgeldregeling voor Groen in 't Wout en Schings duurt nog een paar jaar.

Vier oud-wethouders (Robert Blom, Hub van Wersch, Bas Wienbelt en Jan Voogd) verdelen samen 255.000 euro per jaar. Het wachtgeld voor Wienbelt en Voogd loopt dit jaar af.

Daarnaast betaalde Alphen volgens Alphen.cc 36.000 euro aan therapiesessies. De training moest de verstandhouding binnen de gemeenteraad verbeteren en de verhouding tussen de raad en burgemeester Wim de Gelder te versterken.

Wethouders die opstappen of niet doorgaan na het voltooien van hun termijn krijgen wachtgeld. Dat is het eerste jaar tachtig procent van hun inkomen, de jaren daarna zeventig procent. Hoe lang het geld wordt uitgekeerd, is afhankelijk van de duur dat zij politiek bestuurder waren. Alphen keert het geld uit conform de wet.

Bron: Alphen.cc