Wat doet de gemeente aan gladheidsbestrijding?

Rijnwoude, 2 december 2010

De wintermaanden zijn inmiddels aangebroken. Waar en wanneer wordt er gestrooid? En waar kunt u ons bij helpen?

Zo veel als mogelijk worden de wegen begaanbaar gehouden via strooiwagens. Om het zout goed zijn werk te laten doen moet dit door het verkeer ingereden worden. Daarom strooien we voornamelijk vlak voordat het verkeer op gang komt. Helaas gebeurt het wel eens dat de gladheid door plotseling (plaatselijk) opvriezen toch optreedt omdat er nog weinig verkeer heeft gereden. Voornamelijk op fietspaden is dit het geval. Bij extreme sneeuwval worden de wegen met sneeuwschuivers sneeuwvrij gemaakt. Op stoepen en fietspaden wordt over het algemeen ook niet gestrooid. Wij vragen daarom iedereen om in ieder geval de eigen stoep sneeuwvrij te maken.

De gemeente heeft een contract met een weerbureau om de laatste informatie omtrent de weersverwachtingen te krijgen. Ook meldt Weeronline ons wanneer zijgladheid verwachten. Daarnaast informeert de provincie ons wanneer zij gaan strooien en ook de politie kan op basis van waarnemingen en meldingen de gemeente informeren over gladheid. Vier strooiploegen zijn 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar om de gladheid te bestrijden.

De provincie is verantwoordelijk voor de gladheidbestrijding op de provinciale wegen. Dat zijnbijvoorbeeld de Gemeneweg, Provincialeweg, en de Hoogeveenseweg.

Bij het strooien van de wegen wordt een volgorde aangehouden.Eerst wordt gestrooid op hoofdwegen, schoolroutes, diverse fietspaden, bij winkelcentra, artsenpraktijken, apotheken en bejaardenwoningen. Wanneer de gladheid voor langere duur is (sneeuwval) komen de secundaire wegen en de toegangswegen aan de beurt.

Het strooischema vind u op www.rijnwoude.nl

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van de Gemeente Rijnwoude. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.