Strooizout nu al een probleem

Rijnwoude, 9 december 2010

Terwijl de winter volgens de kalender nog moet beginnen, hebben gemeenten in de regio nu al moeite om aan voldoende strooizout te komen. De gemeente Rijnwoude heeft haar strooibeleid inmiddels flink versoberd.

De gemeente Rijnwoude heeft geen ruimte voor een grote voorraad zout. De opslag biedt plek aan 50.000 kilo. In de afgelopen anderhalve week heeft Rijnwoude de opslag drie maal leeggereden en weer bij laten vullen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zegt de leverancier nu dat het moeilijk wordt om de opslag weer te vullen.

Het strooibeleid is daarom met onmiddellijke ingang flink versoberd. Strooide de gemeente in de afgelopen tijd ook nog in een groot aantal woonstraten, vanaf nu komen de strooiwagens alleen nog op de echte hoofdwegen.

Bovendien wordt bij het preventief strooien minder zout gebruikt en wordt bij sneeuw het zout gemengd met zand. Ook in de strooibakken waar mensen gratis zout kunnen krijgen, wordt zand door het zout gedaan.

Rijnwoude is niet de enige gemeente waar de vroege winter tot een schaarste leidt. Kaag en Braassem zag haar voorraden in anderhalve week tijd bijna halveren. Maar ook zonder schaarste leidde het strooibeleid van de gemeente de afgelopen dagen al tot veel boze reacties. De reden van de boosheid was in de meeste gevallen het afschaffen van het gratis emmertje strooizout.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.