Rijnwoude stemt in met fusie

Rijnwoude, 11 december 2010

De gemeenteraad van Rijnwoude heeft ingestemd met een vrijwillige fusie met Alphen en Boskoop. Een voorstel hiervoor werd aangenomen met 11 stemmen voor en 6 stemmen tegen.

D66, de VVD en de PvdA stemden voor fusie. Dat waren bij elkaar 11 zetels. Het CDA en de SGP/ChristenUnie waren tegen. Die twee partijen hadden samen 6 zetels.

Het is was druk in het gemeentehuis. Er waren niet alleen veel inwoners aanwezig, maar ook veel politici uit Alphen a/d Rijn. Er waren geel Boskoopse politici omdat die op hetzelfde moment aan het vergaderen over de fusie.

De meerderheid voor fusie ontstond omdat de PvdA zijn standpunt wijzigde. Bij het gemeenschappelijke raadsdebat op 29 november was die partij nog fel tegen fusie. Maar na veel overleg met de achterban besloot de PvdA toch voor een vrijwillige fusie te stemmen, omdat een gedwongen fusie door de provincie nog erger is.

Tijdens het debat over de fusie werden nog drie moties aangenomen. De moties zijn bedoeld om het leed voor de inwoners zoveel mogelijk te verzachten.

De eerste motie vraagt om een strategische visie op te stellen waarin o.a. aandacht is voor de leefbaarheid in de kernen en de infrastructuur. Ook vraagt deze moties om te onderzoeken of de gemeenten financieel gezond zijn.

In de tweede motie wordt gevraagd de inwoners en de bedrijven in de gemeenten zorgvuldig te betrekken in het fusieproces.

De derde motie legt vast dat de inwoners van Benthuizen de keuze krijgen voorgelegd of ze bij Alphen of bij Zoetermeer willen worden gevoegd.

Het CDA en de SGP/ChristenUnie zagen de draai van de PvdA met lede ogen aan. Het probeerde een fusiebesluit nog te voorkomen door te komen met een voorstel om een besluit tot fusie uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Dat voorstel leidde tot een schorsing van de vergadering.

Het voorstel van het CDA voor uitstel van de fusie kreeg alleen steun van de SGP/ChristenUnie. En het voorstel tot fusie werd aangenomen met 11 tegen 6 stemmen.

Bron: Omroep Rijnwoude