Provincie Zuid-Holland verbiedt jagen

Regio, 24 december 2010

Vanwege het winterse weer heeft de provincie Zuid-Holland de jacht op wilde eend, fazant, houtduif, konijn en haas met ingang van 24 december voor onbepaalde tijd stilgelegd.

De conditie van de dieren heeft veel te lijden van aanhoudende vorst. De hoeveelheid open water is sterk teruggelopen evenals de beschikbaarheid van voedsel. Ook de schuilmogelijkheden nemen af door de weersomstandigheden.

De Flora- en faunawet wijst de volgende diersoorten aan als wild: haas, fazant, patrijs, wilde eend, konijn en houtduif. De patrijs staat vermeld op de rode lijst van bedreigde soorten, waardoor deze vogel sowieso niet bejaagd mag worden.

Het besluit geldt niet voor de afschot van reeën en damherten. Juridisch valt deze activiteit niet onder de jacht, maar onder faunabeheer en schadebestrijding. Genoemde hoefdieren hebben veel minder te lijden van de weersomstandigheden. Door de provincie verleende ontheffingen voor het afschieten van (water)vogels in het kader van schadebestrijding zijn wel opgeschort. Daarbij gaat het onder meer om de jacht op verschillende soorten ganzen.

Het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland heeft betrekking op de gehele provincie. GS zijn van mening dat verder energieverlies van het wild ten gevolge van de jacht voorkomen moet worden. Bij het besluit is meegewogen dat de langetermijnverwachtingen aangeven dat er een aanzienlijke kans is dat de winterse omstandigheden nog geruime tijd voortduren.

GS hebben advies ingewonnen van het Faunafonds, de Faunabeheereenheid Zuid-Holland en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Al deze organisaties steunen het besluit om over te gaan tot sluiting van de jacht.

Bron: Provincie Zuid-Holland