Burgemeester van Alphen a/d Rijn tijdelijk weg

Alphen a/d Rijn, 21 december 2010

Wim de Gelder is per direct teruggetreden als burgemeester van Alphen aan den Rijn.

De bestuurlijke verhoudingen in de gemeente Alphen zijn in de afgelopen periode dusdanig complex geworden dat De Gelder in overleg met de commissaris van de Koningin heeft besloten per 20 december 2010 zijn functie tijdelijk neer te leggen.

Volgens Jo Schriek (SP) zouden de wethouders het vertrouwen in hem hebben opgezegd vanwege het achterhouden van de uiktomsten van een onderzoek naar een antikraakaffaire.

Wethouders Hans Groen in 't Wout en Paul Schings liggen al enige tijd onder vuur door deze affaire. Groen in 't Wout is verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de Lage Zijde. In de Lage Zijde werden ambtenaren jarenlang voorgetrokken bij het vinden van een goedkope kraakwoning.

Het terugtrekken van burgemeester de Gelder zou tijdelijk zijn. Dinsdagavond om 18.00 uur wordt er in het stadhuis van Alphen een persconferentie gegeven. Daar zal tekst en uitleg worden gegeven, zo bevestigd een woordvoerster van de gemeente Alphen.

Bas Eenhoorn is aangesteld als waarnemend burgemeester van Alphen. Eenhoorn was tot voorkort waarnemend burgervader van Kaag & Braassem, en daarvoor waarnemend burgemeester van Lansingerland. Hij is nu werkzaam als zelfstandig adviseur in het opnebaar bestuur.

Bron: Provincie Zuid-Holland