Alphen a/d Rijn, Boskoop en Rijnwoude mogen vrijwillig fuseren

Rijnwoude / Alphen / Boskoop, 21 december 2010

Gedeputeerde Staten hebben besloten om Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude de ruimte en regie te geven om een herindelingsprocedure te starten. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2014.

De drie gemeenten moeten daarvoor als eerste stap gezamenlijk uiterlijk op 1 juli 2011 een herindelingsontwerp vaststellen.

Gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls heeft grote waardering voor de besluitvorming van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude om te komen tot vrijwillige fusie.

Met deze voorgenomen fusie en de fusies van de gemeenten Zuidplas (2010), Bodegraven-Reeuwijk (2011) en Krimpenerwaard (2013) is een fusie van de gemeenten Gouda en Waddinxveen het sluitstuk van een gemeentelijke herindelingsoperatie van Midden-Holland. Alle nieuwe gemeenten kunnen bestuurskrachtig opereren en komen daarmee beter tegemoet aan de wensen van hun inwoners.

Volgens de provincie staan de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude voor forse opgaven en ambities. Voor een economisch sterke positie van de drie gemeenten is de verdere ontwikkeling van de Greenport een belangrijke voorwaarde. Verder moet het stimuleren van bedrijvigheid in Alphen aan den Rijn bijdragen aan de werkgelegenheid in de regio. Andere belangrijke opgaven zijn de verbetering van de infrastructuur (aansluitingen op de A4, A12 en N11 en realisatie van de RijnGouwelijn), woningbouwopgaven, het stimuleren van de ontwikkeling van recreatie en toerisme en het behoud van een groen, open en landelijk profiel. Om dit te kunnen bereiken is bundeling van krachten nodig, zoals ook is gebleken uit onderzoek van de gemeenten.

Nader onderzoek bij de inwoners van de kern Benthuizen moet uitwijzen of deze bij de nieuwe gemeente of bij Zoetermeer wordt gevoegd.

Bron: Provincie Zuid-Holland