Op een na drukste spits

Regio, 29 november 2010

Het winterweer heeft maandagmiddag geleid tot de op een na drukste spits in de Nederlandse geschiedenis. Met 884 kilometer was alleen de ochtendspits van 8 februari 1999 langer (totaal 975 kilometer).

Oorzaak van de 'gigadrukte' ishet sneeuwfront dat vanuit het oosten over het land is getrokken. Normaal telt Nederland op maandag rond 18.30 uur zo'n tweehonderd kilometer file,dit keer lag dat dus ruim bovenachthonderd kilometer.

Vooral rond Utrecht en Amsterdam pasten automobilisten hun tempo merkbaar aan. Zo stond op de A12 tussen Den Haag en Utrecht om 17.30 uur in beide richtingen meer dan40 kilometer file. De langste files stonden rond 17.30 uur op de A27. In beide richtingen stond daar toen meer dan 50 kilometer file. Na 18.30 begonnen de files snel af te nemen, rond 19.00 was het aantal kilometers al gehalveerd.

Het is opvallend dat de sneeuwval nauwelijks tot ongelukken heeft geleid. 'Als de wegen vol staan, gebeuren die over het algemeen niet', aldus de VID.

De dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen heeft maandagmiddag geen last gehadvan de sneeuwval. Het winterse weer leidde tot 17.00 uur nergens in het land tot noemenswaardige vertragingen.

Dit artikel is overgenomen van de website van RTV West. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.