Kritiek op besloten vergaderingen

Rijnwoude, 5 november 2010

Gemeente Rijnwoude vergadert te veel achter gesloten deuren, aldus Jos Ensing van oppositiepartij CDA donderdag tijdens de begrotingsraad. Hij vindt dat er de laatste tijd veel besloten vergaderingen zijn geweest. Dat was niet altijd terecht.

VVD'er Toetie Vorenkamp reageerde als door een wesp gestoken. Ze vroeg Ensing om een lijst met onderwerpen waarbij het onterecht was dat er in beslotenheid werd vergaderd. Die lijst kon hij niet geven omdat die informatie besloten is. Toen de VVD nog in de oppositie zat, waren de besloten vergaderingen geregeld een punt van kritiek van de liberalen.

De politici spraken af na elke besloten vergadering te evalueren of beslotenheid nu echt wel nodig was. De daad kon meteen bij het woord worden gevoegd . Bezoekers moesten de raadzaal uit en de deuren gingen op slot. De raad ging in beslotenheid verder.

Was dat nu echt wel nodig? Volgens Ensing was er inderdaad geëvalueerd. Als je linksom gaat, was beslotenheid gerechtvaardigd, zei een vage Ensing later. We hadden ook rechtsom kunnen gaan, en dat had het wel in de openbaarheid gekund. Maar daar hadden de andere fracties niet bij stilgestaan. Het onderwerp bleef geheim.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.