Avatarbos in Bentwoud

Benthuizen, 15 november 2010

In het Bentwoud komt een zogenoemd Avatarbos. Het bos, vernoemd naar de succesvolle film uit 2009, is een initiatief van de Amerikaanse filmregisseur James Cameron en filmmaatschappij 20th Century Fox, de stichting wAarde uit Beek bij Nijmegen en Staatsbosbeheer.

In de sciencefictionfilm speelt bewondering en respect voor de natuur een belangrijke rol. Cameron besloot een deel van de opbrengst van de rolprent te besteden aan de aanplant van een miljoen bomen wereldwijd en richtte daarvoor The Avatar Home Tree Initiative op.

In vijftien landen zullen op zijn kosten bossen worden aangeplant. Nederland krijgt als enige land ter wereld daarnaast een speciaal Avatarbos met zwerfpaden en droomplekken, zoals die ook in de film voorkomen.

Stichting wAarde zoekt aansluiting bij de generatie jongeren voor wie virtual reality als vanzelfsprekend deel uitmaakt van hun belevingswereld. Jongeren kunnen zelf mede-eigenaar worden van het Avatarbos door voor 10 euro een certificaat te kopen dat goed is voor de aanplant van één boompje. De stichting hoopt zo een verbinding te leggen tussen virtuele natuurbeleving en het bezoeken van een echt bos.

In april volgend jaar start de aanplant van het Avatarbos in het Bentwoud. Andere bossen komen onder meer in Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, Haïti, Mexico en België.

Bron: ANP