Alphen, Rijnwoude en Boskoop niet eens over fusie

Rijnwoude / Alphen / Boskoop, 30 november 2010

De gemeenten Alphen, Rijnwoude en Boskoop zijn het tijdens de gezamenlijke raadsvergadering van maandagavond niet eens geworden over een gemeenschappelijke toekomst. Alphen en Boskoop willen een fusie van de drie gemeenten. Een krappe meerderheid van de Rijnwoudse raad wil dat de gemeente zelfstandig blijft.

Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Alphen a/d Rijn is voor fusie. De gemeenteraad van Boskoop is unaniem voor fusie. In Rijnwoude had de VVD zich al eerder voor een fusie uitgeproken. D66, de grootste partij in de raad deed dit nu ook. De drie andere partijen, CDA, PvdA en SGP/ChristenUnie zijn tegen fusie. Zij willen niet verder gaan dan een vorm van samenwerking (de constructie met een centrumgemeente). Daarmee zijn in Rijnwoude 8 raadsleden voor een fusie en 9 leden zijn tegen.

De gezamenlijke raadsvergadering was georganiseerd in het Plantarium in Boskoop. Er kwamen maar zo’n 50 belangstellende burgers opdagen. En daarvan bleek het grootste deel ook nog banden te hebben met de politiek. Heel veel stoelen in de zaal bleven leeg.

Nu de drie gemeenten geen overeenstemming hebben bereik over een gezamenlijk plan, lijkt een gedwongen fusie door de provincie onvermijdelijk. Volgende week moeten de gemeenteraden een formeel besluit nemen. Het is niet duidelijk of er ondertussen nog pogingen zullen worden gedaan om alsnog te komen met een gemeenschappelijk plan. De tijd lijkt daarvoor erg kort.

Bron: Omroep Rijnwoude