Werkloosheid groeit weer

Regio, 11 oktober 2010

De arbeidsmarkt in de Rijn- en Veenstreek ‘kantelt'. Tot juni en juli van dit jaar nam de werkloosheid af, maar in augustus en september is het aantal inschrijvingen weer gestegen.

Zuid-Holland, zegt vestigingsmanager Marja Maas van UWV Werkbedrijf, zit nog in de crisis. Massaontslagen verwacht zij niet, maar bij de meeste bedrijven ‘is het vet van de botten'.

Overheid, werkgevers en werknemers in de Rijn- en Veenstreek vinden de regionale economie op dit moment moeilijk te peilen. Branches waarmee het goed gaat, kunnen over een jaar in de problemen zitten. Andersom kan ook. Het beeld is ‘diffuus'.

Dat bleek eerder deze week tijdens een arbeidsmarktcongres in het Alphense stadhuis, georganiseerd door het Regionaal Platform Arbeidsmarkt Rijn Gouwe. Zij zien sectoren waarin alweer arbeidstekorten worden gesignaleerd, zoals de detailhandel, horeca, metaal, industrie, zorg en sommige takken van dienstverlening, zoals de reissector. Maar er zijn ook bedrijfstakken waarmee het niet goed gaat: de bouw, installatietechniek, onderhoudsbedrijven, logistiek en transport. Volgens woordvoerder Kurt-Jan Wiltenburg van de Kamer van Koophandel is het in de bouw ‘kommer en kwel'. Het wordt misschien nog erger.

Dé belangrijkste kwestie op de regionale arbeidsmarkt is het grote tekort aan jongere werknemers en het overschot aan oudere. Volgens Marja Maas richten de meeste werkgevers zich nog altijd op jongeren van 18 tot en met 27 jaar. Daarvan zijn er echter maar weinig en de jongeren die het UWV kan aanbieden, zijn vaak niet goed genoeg opgeleid.

Daarnaast groeit ook het aantal jongeren dat zonder diploma of startkwalificatie op de arbeidsmarkt komt.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.