Rijnwoudse raad erg verdeeld over fusie

Rijnwoude, 18 september 2010

De gemeenteraad van Rijnwoude is erg verdeeld over de te ondernemen actie nu de provincie het voornemen heeft een fusie van Rijnwoude met Alphen en Boskoop dwingend op de te leggen. De raad lijkt niet in staat met een gemeenschappelijk standpunt te kunnen komen.

Pieter Jan Morssink (D66), Toetie Vorenkamp (VVD), Jos Ensing (CDA), Henk Goes (PvdA) en Dik Berkhout (SGP/ChristenUnie) discussieerden hierover vrijdag in het programma ‘Uit het Hart Gegrepen’ van Radio Rijnwoude. Het is in ieder geval zo dat als de raad niets doet, de provincie op 14 december gaat starten met een gedwongen fusie.

Voor de PvdA zijn er vijf mogelijk opties: (1) actief verzet tegen een fusie, (2) vrijwillig meewerken aan een fusie, (3) rustig afwachten wat de provincie gaat doen, (4) overleg starten over bestuurlijke samenwerking met Alphen en Boskoop, en (5) de fusievraag via een referendum aan de inwoners voorleggen.

De SGP/ChristenUnie wil geen referendum, behalve voor Benthuizen. Dit dorp kan dan kiezen of het meegaat met een fusie van Rijnwoude met Alphen en Boskoop of bij Zoetermeer wordt gevoegd. Deze partij vindt dat men zich niet moet laten leiden door angst en dreigementen. Laat de provincie maar gewoon zijn gang gaan met de fusieprocedure. Die hoeft niet uit te monden in een fusie. Er zijn nog genoeg beslissingsmomenten. Dik Berkhout vatte het standpunt van de SGP/ChristinUnie samen als ‘elegant de hakken in het zand’.

Voor de VVD zijn er maar twee opties: de fusie wordt door de provincie opgelegd of Rijnwoude werkt vrijwillig mee aan een fusie. Voor de VVD zijn de inwoners het meeste gediend met een vrijwillige fusie, want dan kan er nog invloed worden uitgeoefend over hoe de nieuwe gemeente eruit gaat zien. ‘Je moet erbij zijn’, zei Toetie Vorenkamp.

D66 heeft nog geen standpunt ingenomen. Er zijn voor deze partij eigenlijk ook maar twee opties: gedwongen of vrijwillige fusie. Deze partij vindt een referendum ook interessant. Pieter Jan Morssink neigt naar een vrijwillig fusieproces. Hij denkt dat er geen tijd meer is voor allerlei andere opties, zoals het onderzoeken van samenwerking tussen de betrokken gemeenten.

Het CDA wil dat de provincie ‘het mes van tafel haalt’. Daarna zou Rijnwoude moeten gaan praten over mogelijke vormen van samenwerking. Jos Ensing vindt daarbij dat een ‘shared service center’al ver gaat. Daarbij zouden de ambtenarenapparaten van de betrokken gemeenten worden samengevoegd.

Het ziet er naar uit dat de gemeenteraad niet met een gezamenlijk standpunt kan komen richting de provincie. Het CDA en de VVD staan lijnrecht tegenover elkaar. Voor de PvdA gaat het om een principiële zaak. Daarom wil deze partij geen water bij de wijn doen. Ook de SGP/ChristenUnie vindt dat deze partij nu zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. De VVD constateerde dat een unaniem standpunt toch wel veel effectiever is. Het zou dramatisch zijn als dit niet lukte.

Bron: Omroep Rijnwoude