Provincie start procedure voor fusie

Rijnwoude, 8 september 2010

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben het voornemen de procedure te starten om de gemeentelijke indeling van Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude te wijzigen. De provincie komt tot deze stap nu is gebleken dat de betrokken gemeenten niet zelf tot een oplossing komen over de bestuurlijke toekomst van het gebied.

In de regio spelen verschillende ontwikkelingen zoals het programma Oude Rijnzone en de Greenportontwikkeling die vragen. Die vragen om een bestuurskrachtig lokaal bestuur.

In 2007 hebben GS aan de commissie Van den Berg gevraagd advies uit te brengen over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in deze regio. Op basis van het advies van Van den Berg hebben GS een eindbeslissing genomen over de bestuurlijke toekomst van de regio. Sinds 2007 is in de regio een aantal flinke stappen gezet. Zo zijn Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle gefuseerd tot de nieuwe gemeente Zuidplas. Bodegraven en Reeuwijk gaan per 1 januari aanstaande fuseren. Voor een aantal gemeenten is echter nog geen duurzame oplossing gerealiseerd.

Het gezamenlijke proces tussen Rijnwoude en Boskoop heeft geen resultaat opgeleverd. Na aanvankelijk voor fusie te opteren kiest de raad van Rijnwoude op dit moment voor zelfstandigheid, terwijl Boskoop juist een fusiepartner zoekt om haar ambities waar te maken. Om die reden is Alphen aan den Rijn bij dit gesprek betrokken.

Hoewel de gesprekken tussen Boskoop en Alphen aan den Rijn vruchtbaar lijken te zijn, hebben GS er onvoldoende vertrouwen in dat deze gesprekken leiden tot een bestuurlijke regionale consistente oplossing inclusief Rijnwoude. Voor GS is dit reden om de regie ter hand te nemen. Zoetermeer wordt geclausuleerd betrokken in de procedure, omdat de provincie wil nagaan of een wijziging van de indeling van de kern Benthuizen (gemeente Rijnwoude) gewenst is.

De door de provincie gewenste fusie van Waddinxveen en Gouda lijkt ook niet op vrijwillige basis tot stand te komen. Daarom neemt de provincie ook voor deze twee gemeenten de regie over.

Op basis van de Wet algemene regels herindeling (arhi) hebben GS het voornemen één procedure te starten voor het hele gebied om op die manier alle mogelijke opties en varianten samen met de betrokken gemeenten te verkennen. Een besluit over de start van de arhi-procedure nemen GS in december. De eerste stap is dat GS open overleg gaan voeren met de zes gemeenten afzonderlijk. Een wijziging van de gemeentelijke indeling in het gebied kan per 1 januari 2014 worden gerealiseerd.

Bron: Omroep Rijnwoude