Begroting Rijnwoude valt mee

Rijnwoude, 21 september 2010

De begroting van de gemeente Rijnwoude voor de periode 2010-2014 ziet er opnieuw minder somber uit dan gedacht. Toch krijgen de inwoners het komende jaar te maken met stijgingen van de gemeentelijke belastingen.

Het motto voor de begroting 2010-2014 wordt: ‘Van krimp naar groei in onzekere tijden’ verbonden. In 19 jaar is het inwoneraantal van Rijnwoude teruggelopen van 19713 naar 18550 inwoners. Door woningen te bouwen in alle kernen zal krimp weer omslaan in groei, zo verwacht men.

Door de financiële crisis verwacht de gemeente ca. € 1,2 miljoen minder uit het gemeentefonds van het rijk te ontvangen. Dat is nog eens boven op de € 1,5 miljoen die vorig jaar al werd verwerkt in de begroting. Er zal dus moeten worden bezuinigd. In ieder geval zullen er geen ambtenaren worden ontslagen. Wel zal er sterk worden bezuinigd op de inhuur van externe deskundigen. De mate waarin zal pas duidelijk worden als de nieuwe regering haar plannen met gemeenten bekend heeft gemaakt.

De lasten voor de burger zullen het komende jaar stijgen. De OZB gaat omhoog met 4,5% (3%+1,5 % inflatie). Ook de Afvalstoffenheffing gaat omhoog, vermoedelijk met 8%. De rioolbelasting stijgt met 4%. Overigens waren deze maatregelen al in 2009 in de meerjarenraming vastgesteld.

Rijnwoude blijft, in vergelijking met omliggende gemeenten, een goedkope gemeente, aldus wethouder Ketel.

Dat Rijnwoude opnieuw een nagenoeg sluitende begroting kan presenteren en over een gezond weerstandsvermogen beschikt, is vooral te danken aan de opbrengst van de verkoop van NUON aandelen.

Bron: Omroep Rijnwoude