Aannemer naar de rechter vanwege stilgelegde asbestsanering

Hazerswoude-Dorp, 8 september 2010

De stilgelegde asbestsanering bij zorgcentrum Driehof in Hazerswoude-Dorp is ontaard in een conflict tussen opdrachtgever Wijdezorg en de saneerder Van Leeuwen Vijfhuizen BV.

Tijdens een kort geding gisteren bij de rechtbank in Den Haag eiste de in zwaar weer verkerende aannemer van Wijdezorg een bedrag van rond de 165.000 euro.

De nieuwbouw van Driehof is halverwege. Begin dit jaar werd het eerste deel van het zorgcentrum opgeleverd. De bewoners betrokken hun nieuwe appartementen. De sloop van het resterende tweede deel begon eind maart met de sanering van de asbest.

Van Leeuwen was nog maar net aan de slag of de milieuambtenaar van de gemeente Rijnwoude en ook de arbeidsinspectie stonden er op de stoep. Ze constateerden dat er niet volgens de regels werd gewerkt. Gevolg: de boel werd stilgelegd. Pas begin juli kon Van Leeuwen weer verder gaan. Vandaag legt hij de laatste hand aan de verwijdering van de asbest.

De schade als gevolg van de stillegging raamt Wijdezorg, de stichting waaronder Driehof valt, op zo'n 188.000 euro. Het gaat dan om kostenposten als de juridische ondersteuning, onderzoek, de vertraging, derving van inkomsten en de bewaking tijdens de sloopstop. Wijdezorg wil de schade verhalen op de aannemer door het bedrag in te houden op de aanneemsom.

Dat pikt Van Leeuwen niet omdat het niet zijn schuld is geweest dat de gemeente Rijnwoude het werk heeft stil gelegd.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.