Vervoersverbod kastanjebomen in Boskoop

Boskoop, 2 augustus 2010

De galwesp zorgt voor problemen in Boskoop. Het ministerie van Landbouw maakte maandag bekend dat er vanaf dinsdag rond Boskoop geen tammekastanjeplanten- en bomen meer mogen worden vervoerd.

Op een kwekerij in Boskoop zijn vijf tammekastanjebomen gevonden die aangetast bleken door de galwesp. De larve van de wesp zorgt ervoor dat de bomen achterblijven in groei en minder kastanjes vormen. De bomen op de Boskoopse kwekerij komen uit Italië, waar de galwesp op veel plekken voorkomt.

De aangetaste exemplaren zijn vernietigd en het vervoersverbod geldt meteen voor drie jaar. De galwesp is niet gevaarlijk voor mensen.

Eerder dit jaar kregen vijfhonderd boomkwekerijen in Boskoop te maken met een handelsverbod vanwege de Oost-Aziatische boktor. Jan van Leeuwen, voorzitter van de bond van boomkwekers, noemt de vondst van de galwesp vervelend, maar hij verwacht dat dit vervoersverbod minder ingrijpend is dan het verbod dat volgde op de vondst van de boktor.

De consequenties van dit vervoersverbod voor de export naar bijvoorbeeld Groot-Brittannië moeten nog wel goed worden bekeken, want de handel en export verlopen vooral via Boskoop.

Dit artikel is overgenomen van de website van RTV West. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.