Snel besluit over fusies met Alphen

Regio, 19 augustus 2010

De provincie eist binnen enkele maanden te horen met welke gemeenten Alphen over een paar jaar fuseert. Samen gaan met Boskoop en (een deel van) Rijnwoude lijkt onvermijdelijk.

Nog voor 2015 kan dan een ’groot Alphen’ met ruim 100.000 inwoners een feit zijn. Boskoop en Alphen hebben daar wel oren naar. Rijnwoude wil het rustiger aan doen. Als de gemeenten er echter zelf niet vóór oktober uitkomen, wil de provincie Rijnwoude dwingen met Alphen en Boskoop samen te gaan. Hooguit gaat kern Benthuizen bij Zoetermeer.

In een bestuurdersoverleg voor de zomer legde de provincie de gemeenten deze deadline op, zo blijkt uit het verslag. Dat de raad van Rijnwoude zich daar weinig van aan wil trekken, verandert voor de provincie niks, zegt een woordvoerder gisteren. In het volgende overleg wil de provincie gewoon duidelijk weten wat de richting wordt die de gemeenten kiezen.’

Anders start de provincie een procedure waarmee het de gemeenten een fusie kan opleggen. Dat doet het nu ook op Goeree-Overflakkee en in de Krimpenerwaard. Omdat Rijnwoude niet op zichzelf mag blijven bestaan, Bodegraven, Reeuwijk, Waddinxveen en Zoeterwoude niet meer meespelen in de discussie, en een fusie tussen Rijnwoude en Boskoop al is afgeketst, blijft alleen een fusie van die twee én Alphen als optie over.

Bron: Alphen.cc