RijnwoudeKiest ziet niets in fusie

Rijnwoude, 30 augustus 2010

Een fusie van Rijnwoude met Boskoop en Alphen a/d Rijn is niet in het belang van de burgers. Dat vindt het burgercomité RijnwoudeKiest.

Het comité vindt dat Gedeputeerde Staten zich gedragen zich als een dictator: er is geen bewijs dat een fusie van Alphen met Boskoop en Rijnwoude voordelen heeft, maar wel aantoonbare nadelen. Dreigen met “ingrijpen” is een zwaktebod.

De Provincie Zuid-Holland eist binnen 2 maanden een besluit over een fusie van Alphen, Boskoop en Rijnwoude per 2015. Anders neemt de Provincie een besluit. Dat is dictatuur, want er is geen rechtvaardiging voor fusies, integendeel.

Volgens het comité is er tot heden nog geen op goed onderzoek gebaseerd argument wat samenvoeging van gemeenten de inwoners en de samenleving aan voordelen oplevert. Een beperkt onderzoek van Bureau Berenschot onder bestuurders en ambtenaren enkele jaren geleden kwam niet verder dan dat de Provinciebestuurders met minder “burgemeestertjes en wethoudertjes” hoefden te spreken. Geen aantoonbare kostenverlaging, wel vermindering van de betrokkenheid van burgers. En jarenlange lamlegging van de organisaties, afvloeiingskosten, dure nieuwe gemeentehuizen.

Dit jaar werd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift ESB aangetoond dat de grotere, door fusies gevormde gemeenten de burger meer kosten, gecorrigeerd voor alle effecten. Met andere woorden, uitbesteden door een kleinere gemeente wat die zelf niet kan aan dienstverleners of grotere gemeenten kost geld, maar in het totaal minder. Bedrijven werken ook zo.

Volgens RijnwoudeKiest betekent een fusiegemeente minder democratie: minder raadsleden en wethouders die zeer uiteenlopende bevolkingskernen moeten vertegenwoordigen die zij niet kennen en die hen niet kennen, grotere afstanden voor de dienstverlening, kleinere kernen worden verpletterd door nieuwbouwhonger van de grote stad.

Het comité wijs met een beschuldigende vinger naar politici die niet met goed onderbouwde argumenten komen voor hun beleid. Zij zijn de oorzaak van het lage vertrouwen van de burgers in de politiek. Goed onderzoek naar knelpunten, verstandig uitbesteden met behoud van democratische controle en dan na enkele ervaringsjaren de overblijvende voordelen en nadelen van een fusie in samenspraak met de inwoners afwegen is in de ogen van RijnwoudeKiest een benadering waar de samenleving verder mee kan komen. Of daar nog veel fusies uit voortkomen is op basis van de huidige inzichten onwaarschijnlijk.

Bron: Omroep Rijnwoude