Prijs lokaal graan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar

Regio, 8 augustus 2010

Het dreigende gebrek aan graan in de wereld heeft ook gevolgen voor de Rijn- en Veenstreek. De prijzen voor voedergraan, de kwaliteit die de akkerbouwers in de regio verbouwen, is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

De graanhandel betaalt nu 2000 euro voor een hectare tarwe, tegen 1000 euro bij aanvang van de oogst van 2009. De aangeboden tarwe lijkt daarbij nog van mindere kwaliteit.

De buitenlandse ontwikkelingen hebben hun weerslag op de boeren in de regio. Het gaat om aardappelboeren die voedertarwe en snijmaïs verbouwen als nevenproduct. Toevallig hebben dit jaar meer boeren tarwe ingezaaid dan andere jaren.

De oogst van dit jaar is volgens graanhandelaar Willem Zintel uit Hazerswoude-Dorp 'niet goed en niet slecht'. Volgens hem is het geen topoogst. De tarwekorrels zijn namelijk lang niet zo groot als in 2009, maar dat was dan ook een topjaar. Of de nachtvorst het is geweest toen de tarwe bloeide, of dat de bloemen door de zon zijn verschroeid, weet hij niet, maar het volume is half zo groot als vorig jaar.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.