Hogesnelheidstrein maakt minder lawaai

Regio, 27 juli 2010

Metingen tonen aan dat de hogesnelheidslijn voor minder lawaai zorgt dan voorheen. De grenswaarde van 57 decibel wordt op het traject hsl-zuid niet langer overschreden.

De verbetering is te danken aan aanpassingen aan de treinen. Dat schrijft demissionair minister Eurlings in een brief aan de Tweede Kamer. In Kaag en Braassem en Rijnwoude is verbetering hoorbaar, maar wordt voor 2011 de adem ingehouden.

Volgens CDA-raadslid Job Grovenstein in Kaag en Braasem is de geluidsoverlast duidelijk afgenomen. De partijgenoot van Eurlings foeterde onlangs nog dat de minister Kaag en Braassem aan het lijntje houdt. Nu ervaart de Hoogmadenaar verbetering. Er is minder lawaai. De door Eurlings toegezegde maatregelegen hebben duidelijk iets opgeleverd.

In juni zijn de blokremmen van de treinen gehaald en zijn de wielen gladder geslepen. Volgens metingen die TNO in Schiebroek verrichtte, hebben die aanpassingen het treingeluid met 5 tot 9 decibel teruggebracht. De vorig jaar door Eurlings uitgesproken verwachtingen wat betreft geluidsreductie zijn daarmee 'ruimschoots waargemaakt'.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.