‘Alphen houdt deur open voor Rijnwoude’

Rijnwoude / Alphen, 9 juli 2010

Als er niet snel een fusieplan voor Rijnwoude komt, dan grijpt de provincie in. Dat is de overtuiging van burgemeester Wim de Gelder van Alphen a/d Rijn. Dat blijkt uit het uitgebreide interview dat Radio Rijnwoude met hem had.

Alphen spreekt zich niet uit over wat goed is voor Rijnwoude. Alphen wil wel omringd zijn door buurgemeenten met voldoende bestuurkracht. Alleen dan kunnen grote projecten als de Oude Rijnzone goed worden aangepakt.

Alphen zelf hoeft niet persé groter te worden. De gemeente heeft al voldoende bestuurskracht en de inwoners zijn tevreden. Op verzoek van Boskoop gaan Alphen en Boskoop nu met elkaar praten. De Gelder merkt op dat een grotere gemeente als Alphen er niet omheen kan als een kleine gemeente om een fusie vraagt. Dit geeft een kleine gemeente veel macht.

Volgens de Gelder is het niet voorstelbaar dat Boskoop wel met Alphen fuseert en Rijnwoude niet. De uitspraken van de provincie liegen er niet om. Als er niet snel een fusieplan komt voor Rijnwoude, dan grijpt de provincie in met een arhi-procedure. Rijnwoude wordt dan gedwongen aan het fusieproces van Alphen en Boskoop deel te nemen.

De Alphense burgemeester kan zich niet voorstellen dat de provincie instemt met een constructie waarbij Alphen en Boskoop fuseren en Rijnwoude alleen een intensieve samenwerking aan gaat. Dat is onvoldoende voor de provincie.

De Gelder spreek zich duidelijk uit tegen een tweetrapsprocedure, waarbij eerst Boskoop en Alphen fuseren en misschien later Rijnwoude nog een keer. Na een fusie moet er rust komen en niet nog een fusie.

Het hele interview is op vrijdag 9 juli te horen in het programma ‘Uit het Hart Gegrepen’. Dat programma wordt uitgezonden tussen 17.00 en 19.00 uur.

Bron: Omroep Rijnwoude