Dubbel spoor nog verder weg

Regio, 7 juni 2010

De kans dat er in 2015 dubbelspoor ligt tussen Leiden en Utrecht is heel klein. Politieke overeenstemming, besluitvorming en procedures kosten tijd.

Dat zegt een woordvoerster van het ministerie van verkeer en waterstaat in reactie op de actie van GroenLinks. Onder meer de Alphense afdeling van die partij zamelde handtekeningen in voor verdubbeling van de spoorlijn. De 1300 steunbetuigingen worden met een petitie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

Dominique de Roo, fractievoorzitter van GroenLinks in Alphen, wil dat het aantrekkelijker wordt voor mensen om met de trein te reizen. Het enkel spoor tussen Utrecht en Leiden zorgt, volgens hem, voor veel problemen.

In alle plannen van het ministerie ontbreekt vooralsnog verdubbeling van de lijn Leiden-Utrecht. De keuze wordt gemaakt op basis van een zogeheten ’capaciteitsanalyse’. Daaruit blijkt dat dubbelspoor tussen Leiden en Utrecht niet nodig is. Maar als op een gegeven moment de maatschappelijke noodzaak wordt aangetoond, en als er politiek draagvlak wordt gevonden, en als de procedures snel gaan, dan zou er wat kunnen veranderen.

Het is bijna uitgesloten dat een dubbele spoorlijn er in 2015 zal liggen, omdat er ook allerlei ruimtelijke-ordeningprocedures nodig zijn om verdubbeling mogelijk te maken. Tegen zulke plannen worden vrijwel altijd bezwaren ingediend door omwonenden, die moeten verhuizen of bang zijn voor overlast.

Bron: alphen.cc