College presenteert programma voor 2010-2014

Rijnwoude, 18 juni 2010

'Rijnwoude: kernen met energie'. Dat is het motto van het collegeprogramma, dat donderdagmiddag 18 juni door burgemeester en wethouders in het gemeentehuis in Hazerswoude-Rijndijk werd gepresenteerd.

Het collegeprogramma is de uitwerking van het Bestuursakkoord 'Rijnwoude krijgt nieuwe energie', dat de drie coalitiepartijen D66, VVD en PvdA na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart opstelden.

Door ambitie, capaciteit en financiën bij elkaar te brengen is er volgens het nieuwe Rijnwoudse college sprake van een realistisch uitvoeringsprogramma. Al langer gekoesterde woningbouwplannen moeten de komende periode gefaseerd – zodat er geen marktverstoring optreedt - tot uitvoering worden gebracht. Het college zal zich terughoudend opstellen bij het op stapel zetten van nieuwe (beleids)plannen. Minder papier en doen wat we beloven’ is het voornemen.

Ondanks een forse heroverwegingsnoodzaak wegens verminderde inkomsten van het Rijk, ziet het college kans om op het gebied van duurzaamheid en besparing van energie nieuwe initiatieven te ontwikkelen en bestaand beleid te intensiveren. Energiesparende openbare verlichting, besparingsplannen voor gemeentelijke gebouwen en het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke producten krijgen veel aandacht in de Duurzaamheidsagenda 2010-2014, die eind dit jaar moet verschijnen. Projectontwikkelaars, inwoners en bedrijven zullen worden gestimuleerd een duurzame woon- en werkomgeving te realiseren.

Bezitters van gemeentelijke monumenten kunnen rekenen op een stimuleringsregeling. Die zal van toepassing worden op gebouwen waarvan een groep betrokken en deskundige inwoners op dit moment een inventarisatie maakt.

Rijnwoude zal de komende jaren flink aan rijksinkomsten moeten inleveren. Wordt er niet in de uitgaven geschrapt, dan zal Rijnwoude in 2014 ruim 1,5 miljoen euro tekort komen op de begroting. Daarom is een breed opgesteld besparingsplan opgesteld. Vrijwel alle beleidsterreinen moeten daaraan een bijdrage leveren.

Naast een besparing op de inhuur van extern personeel van 0,3 mln euro, wil het college een forse efficiencybesparing van 0,3 mln euro bereiken op de uitvoering van sociale regelingen. Gesprekken met de Intergemeentelijke Sociale Dienst Rijnstreek (ISDR) zijn gestart om dit te gaan realiseren.

Het nieuwe college zal zich bij de uitvoering van het voorgenomen programma niet laten beïnvloeden door de discussies over de bestuurlijke toekomst van Rijnwoude. 'De hand moet nu echt aan de ploeg worden geslagen om Rijnwoude nieuwe energie te geven', stellen burgemeester en wethouders in hun voorwoord bij het collegeprogramma.

Op 23 juni aanstaande wordt het collegeprogramma besproken in een extra, gezamenlijke commissievergadering.

Het collegeprogramma is vervolgens één van de agendapunten tijdens de raadsvergadering op donderdag 1 juli.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van de Gemeente Rijnwoude. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.