CDA wil onderzoek van coalitiebesprekingen

Rijnwoude, 28 mei 2010

Het CDA wil een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de coalitiebesprekingen in Rijnwoude. Aanleiding is de kritiek van ex-wethouder Kees van Velzen (SGP/ChristenUnie) op wethouder Herman Haarman (D66) en fractievoorzitter Bert Bosch (D66).

Kees van Velzen zette in de Rijnwoude Koerier vraagtekens bij de rol van de nieuwe wethouder Herman Haarman. Die voerde eerste actie tegen de bouwplannen voor de zuidrand van Benthuizen en heeft deze plannen nu in zijn portefeuille. Volgens van Velzen ben je dan niet op een integere manier bezig. Van Velzen verwijt Bert Bosch dat hij voor de eisen van Haarman overstag is gegaan. Van Velzen noemde de gang van zaken 'niet integer en schaamtevol'.

Fractievoorzitter Jos Ensing van het CDA wil nu een extern bureau laten uitzoeken of de integriteit van de betrokken personen in het geding is. Verder wil hij dat de verslagen van de coalitiebesprekingen openbaar worden gemaakt. Ook vroeg hij de heren Haarman en Bosch om een reactie op het artikel van Kees van Velzen.

Burgemeester Latenstein betreurt het artikel in de Rijnwoude Koerier. Ze legde uit dat het college heel serieus met de integriteit is omgegaan. Er is uitgebreid over gesproken. Ze gaf aan dat het college daarom geen behoefte heeft aan een onderzoek.

Fractievoorzitter Bert Bosch (D66) nam afstand van de uitspraken van Kees van Velzen. Hij weigerde de verslagen van de onderhandelingen openbaar te maken, omdat die gevoelig zijn. Het gaat om vertrouwelijke gesprekken. Dan zijn de verslagen dus ook vertrouwelijk. Hij had geen behoefte aan een onderzoek.

Hans van Kuijk, fractievoorzitter van de partijcombinatie van Kees van Velzen, wilde aanvankelijk niet reageren. Toch gaf hij aan dat hij het met de uitspraken van Kees van Velzen eens is. Van Kuijk verbaasde zich dat Bert Bosch zo weinig open is, want D66 is toch voorstander van grote transparantie. Ondanks alles had van Kuijk geen behoefte aan een onderzoek.

De PvdA en de VVD waren kort in hun reactie. Beide partijen wilde geen nader onderzoek.

Bron: Omroep Rijnwoude