Rijnwoude wacht forse bezuinigingen

Rijnwoude, 10 april 2010

Rijnwoude gaat sobere jaren tegemoet. Er komen forse bezuinigingen aan en geld voor nieuw beleid is er niet. Soberheid en realisme is het motto van de nieuwe coalitie van D66, VVD en PvdA in hun bestuursakkoord.

Het moest anders, was de verkiezingsleus van D66. Het bestuursakkoord laat dat amper zien. Met een lagere rijksuitkering van structureel 1,2 miljoen euro in het zicht, is er bijna geen geld voor nieuw beleid, aldus de fracties. Integendeel, de grote vraag is hoe de gemeente de komende vier jaar kan bezuinigen op de uitgaven. Dat gebeurt in elk geval niet op zorg, onderwijs, sociaal beleid en het onderhoud van de openbare ruimte. De coalitie denkt meer aan besparingen in de gemeentelijke organisatie. Binnen veertig dagen moet het college, bestaande uit de burgemeester en drie nieuwe wethouders Herman Haarman (D66), Ferdinand Ketel (VVD) en Job Dresden (PvdA), met bezuinigingsvoorstellen komen.

Lastenverhoging 'als laatste redmiddel' wordt niet uitgesloten. Eén nieuw beleidsdoel is wel te vinden in het bestuursakkoord: de partijen willen energie gaan besparen en zoeken naar alternatieve vormen van energie. Welke vormen (windenergie?) meldt het stuk niet.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.