N11 op de schop

Regio, 3 april 2010

We hebben er tien jaar op moeten wachten. Maar nu krijgt de N11 eindelijk een ongelijkvloerse kruising met de Goudse Schouw.

Afgelopen woensdagmiddag hebben de gemeente Alphen aan den Rijn en Rijkswaterstaat hun handtekening geplaatst onder een overeenkomst. Daarin staat vastgelegd dat beide partijen zich zullen inzetten om de gelijkvloerse kruising met stoplichten te vervangen. Een ongelijkvloerse kruising moet de doorstroming op de N11 verbeteren. Verder draagt hij ook bij aan de verkeersveiligheid.

Op de site van Rijkswaterstaat wordt al gemeld dat de aanbesteding nog dit jaar gaat gebeuren. Begin 2011 wordt begonnen met de uitvoering, zo is daar op de planningslijst voor de komende jaren te lezen.

De N11 werd aangelegd met vier zogeheten stoplichtkruisingen. Twee daarvan worden de komende jaren opgeheven; die in de N207 in Alphen en de kruising met de Goudse Schouw. Voor de gelijkvloerse kruisingen bij Zoeterwoude en de A4 bij Leiden is op korte termijn nog geen geld gereserveerd.

De met stoplichten uitgevoerde gelijkvloerse kruisingen zijn een ramp voor de doorstroming op de N11. Verder kunnen zij ook bijdragen aan ernstige ongevallen. Zo raakte bij de Goudse Schouw een paar jaar geleden nog een hoogzwangere vrouw ernstig gewond. Zij werd aangereden door een automobilist die met honderd kilometer per uur door rood licht reed.

Er wordt al jaren gepleit om de missers bij de aanleg van de N11 de wereld uit te helpen. Daarom werd de kruising ook als speerpunt opgenomen in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP).

Ander speerpunt in het GVVP is de verdubbeling van de N207 tussen Leimuiden en Alphen. Daarover voert Alphen overleg met de provincie, die de beheerder van de N207 is.

Bron: Alphen.cc