Maximabrug als begin van westelijke rondweg?

Koudekerk a/d Rijn, 17 maart 2010

Het exacte tracé van de Máximabrug zal zo worden aangepast, dat er een aansluiting naar de Burgemeester Bruins Slotsingel in Alphen te maken is ('kleine bypass') of zelfs naar de N207 ('grote bypass'). Dat zegt wethouder Frank Uljee van Rijnwoude.

Hij reageert op uitspraken van SP-statenlid Harre van der Nat, die zegt dat de brug zó onhandig ligt, dat er geen weg naar het noorden op aan te takken is.

Het besluit van de provincie om de Máximabrug aan te leggen, heeft bij de Alphense politiek en het bedrijfsleven het verlangen naar een westelijke rondweg om Alphen aangewakkerd. VOA-voorzitter John Vermeer zegt in een reactie dat als er geen grote bypass komt, er wat hem betreft ook geen brug hoeft te komen. Hij is blij voor de bedrijven in de Hoogewaard en voor de bewoners van Koudekerk, maar regionale samenwerking heeft alleen zin als alle partners in die regio aan hun trekken komen.

Ook de VVD in Alphen aan den Rijn legde tijdens de verkiezingscampagne een duidelijk verband tussen de brug en de bypass.

Koudekerker Harre van der Nat, die voor de SP lid is van de Provinciale Staten, zegt echter dat de komst van de Máximabrug een bypass niet dichterbij heeft gebracht. Volgens hem is de brug precies waar de SP twee jaar geleden in een motie om heeft gevraagd: een brug voor het bedrijfsleven aann de Hoogewaard en voor de bewoners van Koudekerk aan den Rijn. Volgens hem willen,Provinciale Staten niet dat de Gnephoek wordt aangetast en ze zijn het er ook niet mee eens dat huizenbouw daar wordt gebruikt om die wegen van te betalen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.