Matige belangstelling voor debat in Hazerswoude-Rijndijk

Hazerswoude-Rijndijk, 25 februari 2010

Het verkiezingsdebat in Hazerswoude-Rijnwijk werd maar door ruim 30 mensen bijgewoond. Het grootste deel van die bezoekers bestond uit de vaste aanhang van de deelnemende partijen.

Het debat was weer zo opgezet dat de lijsttrekkers in uitgebreide monologen hun standpunten mochten verkondigen. Die waren soms niet erg concreet. Discussie werd de kop ingedrukt. In de pauze kwamen er zelf klachten bij de leider van het debat dat de mensen in de zaal maar amper aan het woord kwamen. Na de pauze ging het beter.

Tot nog toe waren de drie coalitiepartijen CDA, PvdA en SGP/ChristenUnie het op alle punten met elkaar eens. In Hazerswoude-Rijndijk verschilden CDA en PvdA toch op één punt: de PvdA wil eerst woningen gaan bouwen in het Oostvaartpark en het CDA kiest voor bouwen in het Westvaartpark (omdat daar toch ook een station voor de RijnGouweLijn komt).

Bert Bosch van D66 kwam nog met het voorstel dat station naar het oosten te verplaatsen, zodat het midden in de wijk Rhijnenburg komt. Dat leek hem een veel logischer plek. Hij werd echter door de andere partijen terug gefloten, want het besluit over de locatie van het station is al lang geleden genomen.

Een lastig probleem voor alle partijen vormen de verminderde inkomsten uit het gemeentefonds. Naar verwachting zal er een korting van 2,5 miljoen voor Rijnwoude zijn. Dat betekent bezuinigingen. Aan de lijsttrekkers werd gevraagd hoe ze die bezuinigingen zouden gaan invullen. Daarop werden geen duidelijke antwoorden gegeven. Iedereen was het eens over een korting van 5 procent op allerlei gemeenschappelijke regelingen, zoals de ISDR, de regionale brandweer en de milieudienst. Dat levert niet genoeg op (ongeveer 300.000 euro). En ze willen de OZB liever niet verhogen, hoewel dat al gebeurt in de begroting voor de komende vier jaar. Verder denken ze nog te kunnen bezuinigingen door minder externe krachten in te huren. Het blijft echter lastig.

Inwoners uit de Groenendijk waren teleurgesteld dat hun problemen met te hard rijdende auto’s in de 30 km zone daar nog steeds niet zijn opgelost. De politie treedt daar niet tegen op. De bewoners denken dat het beter is om een 50 km zone in te stellen. Dat gaat echter veel geld kosten. De aanwezig politici zagen dat niet zitten.

En dan was er nog de vraag waarom het gemeentebestuur er niet voor heeft gezorgd dat de nieuwe 380 KV hoogspanningskabel onder de grond komt. Eerst werd door de politici het verkeerde antwoord gegeven (hij kan niet onder de grond). De kabel kan echter wel over een afstand van 20 km onder de grond. Op de vraag waarom het een buurgemeente wel is gelukt de kabel onder de grond te krijgen, kwam geen antwoord. Er werd twijfel uitgesproken of de gemeente zich hier wel voldoende voor heeft ingezet.

Het winkelcentrum van Hazerswoude-Rijnwijk kwam ook nog even aan de orde. Na het afschieten van een veel te ambitieus plan hiervoor, lijkt het erop dat de gemeente nu helemaal niets meer wil doen aan het afnemen van de leefbaarheid hier. Het wordt aan de ondernemers overgelaten zelf iets te doen.

En dan was er nog de onvermijdelijke vraag over de toekomst van Rijnwoude. Vooral Henk Goes van de PvdA en Jos Ensing van het CDA hielden vol dat Rijnwoude zelfstandig blijft. Henk Goes voegde daar nog aan toe dat als Rijnwoude tot een fusie wordt gedwongen door de provincie, hij een referendum wil onder de inwoners.

Bron: Omroep Rijnwoude