Ondernemers ITC-terrein zetten strijd voort

Rijnwoude, 18 januari 2010

Een deel van het ITC-terrein op de grens van Boskoop en Hazerswoude-Dorp blijft bestemd voor aan sierteelt gerelateerde bedrijven. Dat heeft de raad van Rijnwoude besloten. De Vereniging van Eigenaren van het ITC-terrein is daar boos over en neemt zich voor het besluit tot aan de hoogste rechter aan te vechten.

Het ITC-terrein is begin negentiger jaren aangelegd. Aanvankelijk mochten er alleen bedrijven mogen komen die gerelateerd zijn aan de sierteelt. Er kwam echter geen hond op af. Grote delen van het terrein lagen braak.

De gemeente liet van lieverlee de sierteelteis maar varen. Gevolg was dat bedrijven als een keukenzaak, een decorbouwer en een karperverkoper wel kwamen. Volgens Jan Kok van de Vereniging van Eigenaren ITC was dat een goed besluit Want daardoor ontstond een gezond bedrijventerrein.

In de loop van de jaren besloot de gemeente Rijnwoude van het binnenste deel van het ITC een algemene bestemming te maken. Dat wil zeggen dat iedere ondernemer, of hij iets met sierteelt te maken heeft of niet, zich hier mag vestigen. De buitenring hield wel de subbestemming sierteelt. Maar de reeds gevestigde ondernemers die niets met sierteelt hadden, mochten er gewoon blijven. De gemeente gedoogt ze nog steeds. Nieuwkomers moeten zich wel aan de regels houden.

Volgens Kok ontbreekt bij de groep van 35 ondernemers het enthousiasme om te investeren. De vrees bestaat dat ze hun bedrijf bij verkoop niet kwijtraken of tegen een te lage prijs. Er zit immers wel een sierteeltbestemming op.

Hij pleit er daarom voor om op het hele ITC-terrein de subbestemming sierteelt te laten vervallen. Wethouder Kees van Velzen begrijpt het probleem van de eigenaren, maar wil de sierteeltbestemming toch handhaven. Volgens hem betekent vrijgeven van het terrein dat het is verloren voor de sierteelt.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.