Handelsverbod voor planten in de regio

Regio, 26 januari 2010

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten om een bufferzone van twee kilometer in te stellen rond de vindplaats van de Oost-Aziatische boktor. In de bufferzone geldt een tijdelijk handelsverbod voor de zeventien door de Europese Unie gespecificeerde waardplanten.

Een waardplant is een plant waarop de boktor de bestandsdelen vindt, die voor zijn groei en vermeerdering nodig zijn. De boktor is zeer schadelijk voor loofbomen- en struiken. Deze maatregel is nodig om de afzet van boomkwekerijproducten uit het gebied veilig te kunnen stellen.

Als gevolg van de vondst van de Oost-Aziatische boktor worden de kwekers en handelaren in Boskoop, Rijnwoude, Waddinxveen en Reeuwijk getroffen door een hele zware maatregel. Volgens Coos Rijsdijk, burgemeester van Boskoop, is deze maatregel voor de regio met honderden jaren kwekerstraditie een forse tegenslag. De burgemeesters van de betrokken gemeenten zijn dinsdag 26 januari 2010 bij elkaar gekomen en hebben een gezamenlijke persverklaring als reactie op het besluit van de minister naar buiten gebracht.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van de Gemeente Rijnwoude. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.