Boomkwekers lijden schade door inspecties

Regio, 26 januari 2010

Boomkwekerijen in Boskoop lijden grote schade doordat ze moeten wachten op bedrijfsinspecties die controleren op aanwezigheid van de boktor.

Het gaat volgens de Nederlandse Bond van Boomkwekers om zo’n vijfhonderd bedrijfslocaties, aldus voorzitter Jan van Leeuwen. De kwekerijen mogen hun bedrijf niet voortzetten zolang er geen controles zijn uitgevoerd. De sector loopt zodoende in enkele dagen tijd al miljoenen mis.

Minister Verburg van Landbouw heeft in Boskoop een bufferzone ingesteld met een straal van twee kilometer rond de plek waar in december larven van de Oost-Aziatische boktor zijn aangetroffen. Daarmee geldt een handelsverbod voor alle bedrijven die in dit gebied planten hebben, waarbinnen de boktor zich kan voortplanten.

Volgens de gemeente Boskoop gaat het om bedrijven in Boskoop, Rijnwoude, Waddinxveen en Reeuwijk. De betrokken tuinders horen woensdag tijdens een speciale bijeenkomst precies waar ze aan toe zijn. Ze moeten in ieder geval de kosten van de door het ministerie van landbouw opgelegde inspecties zelf betalen.

Burgemeester Rijsdijk spreekt van een grote tegenslag voor de boomkwekerij, maar roept kwekers wel op om mee te werken aan de maatregel. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat het handelsverbod niet voor twee jaar wordt opgelegd.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat met minister Verburg over de situatie in Boskoop.

Dit artikel is overgenomen van de website van RTV West. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.