Kerk blijft langer in ’Het Anker

Hazerswoude-Rijndijk, 29 december 2009

De katholieke kerk blijft nog zeker tot de zomer gebruik maken van het Anker in Hazerswoude-Rijndijk. Op zondag 17 januari houdt de parochie weliswaar de laatste mis in de grote zaal van het Anker, een paar dagen later al begint de kerk met wekelijkse diensten op de vrijdagochtend in een kleinere ruimte van het multifunctioneel centrum.

Met de wekelijkse dienst in de zogeheten 'dagkapel' hoopt de parochie nog zo veel mogelijk gelovigen uit de buurt te blijven bereiken. Volgens vicevoorzitter Tineke Heemskerk van het parochiebestuur wonen rond het Anker best veel oudere mensen. Er zijn op zich nog wel genoeg vrijwilligers die mensen naar de kerk willen rijden, maar oudere mensen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven, in ieder opzicht. Daarom is in overleg met de pastores besloten om op proef iedere vrijdagochtend voor ouderen en omwonenden een viering te houden in de dagkapel.

De parochie is nu nog samen met de gemeente Rijnwoude eigenaar van het Anker. De bedoeling is dat de twee per 1 maart volgend jaar het eigendom overdragen aan de stichting Jeugd-, Jongeren- en Buurtwerk (JJB). De kerk wil van het Anker af omdat het gebouw de parochie erg veel geld kost. Bij de overdracht van het Anker aan JJB komt het personeel op straat te staan.

Het feit dat de kerk in de toekomst toch nog als huurder gebruik blijft maken van het Anker, heeft kwaad bloed gezet bij het personeel. Volgens beheerder Ron Mooten wil de kerk wel de lusten, maar niet de lasten. Heemskerk snap best dat het personeel verdrietig is. Die mensen hebben jarenlang hun best gedaan, en dan stopt het. Maar de kerk kan het niet meer betalen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.