Windmolens niet zeker

Alphen aan den Rijn, 9 november 2009

Het is lang niet zeker dat Alphen zes reusachtige windmolens langs de N11 krijgt. Volgens de provincie is het onduidelijk of dit wel mag.

Op deze vraag is thans geen eenduidig ja of nee mogelijk, zegt het provinciebestuur aan de Zuid-Hollandse VVD, die wilde weten of windmolens in Steekt polder formeel zijn toegestaan. Volgens de provincie moeten de plannen eerst kritisch getoetst worden aan de regels van de provincie en het Rijk.

Het draait allemaal om de vraag of de 130 meter hoge molens het Groene Hart landschap te erg aantasten. Niet het aantal is daarbij bepalend, schrijft de provincie. Zelfs een klein aantal, maar verkeerd geplaatste molens, kan meer schade veroorzaken dan een groot aantal zorgvuldig ingepast.

In januari koos een grote meerderheid van de Alphense gemeenteraad vóór de komst van zes windmolens. De partijen stelden dat de molens weliswaar niet mooi zijn, maar altijd nog weggehaald kunnen worden als er betere groene energiebronnen komen. Het college van B en W vond het open landschap té belangrijk en was tegen de molens. Ook al wil 59 procent van de Alphenaren volgens het college de turbines wel. De gemeente was al begonnen met voorbereidingen voor de plaatsing in polder Steekt.

De zes molens zouden 45 procent van de Alphense huishoudens (dus exclusief het veel grotere energiegebruik van bedrijven) van energie kunnen voorzien.

In de regio staan windmolens langs de N11 bij Hazerswoude, bij Zoeterwoude en in Waddinxveen. Maar molens bij Woerden en Bodegraven noemt het Rijk ’in strijd met het Groene Hart beleid’.

Bron: Alphen.cc