Schaatsen in Archeon

Alphen aan den Rijn, 5 november 2009

In Archeon kun je deze kerstvakantie middeleeuws schaatsen. In het historisch themapark liggen in december twee ijsbanen waar mensen op kunnen glijden met stokken.

Vroeger bewogen mensen zich op het ijs voort met stokken en een soort schaatsen van dierlijke botten onder hun voeten. Het Archeon wil graag dat de bezoekers dat eens kunnen uitproberen. Mede daarom houden ze een speciale actie: Vier de winter in Archeon.

Het is voor het eerst dat het park in de winter dagen achtereen open is. Van 19 december tot en met 3 januari (met uitzondering van eerste kerstdag en oud en nieuw) is Archeon toegankelijk voor publiek. Het belooft een schilderachtig tafereel te worden. Machines zorgen ervoor dat het park bedekt wordt onder een laagje sneeuw. Verhalenvertellers nemen de bezoekers mee naar vroeger, vuurkorven zorgen voor sfeer. Ook zijn er kerstvoorstellingen en staat er een grote kerststal.

De ijsbanen, waaronder één grote van 350 vierkante meter, zijn overigens niet écht van ijs. Het park wil zoveel mogelijk milieuvriendelijk te werk gaan. Daarom zijn de banen van kunststof platen, zodat ze geen stroom nodig hebben.

Archeon zegt berekend te zijn op slecht weer in de kerstperiode. Het park heeft 43 historische gebouwen die gewoon open zijn voor publiek. Hoe dan ook kunnen mensen altijd in het park terecht. Er is ook een speciale kerstbrunch.

Het themapark is bezig aan een innovatief jaar. Deze zomer werd de middeleeuwse vakantie gelanceerd. Mensen kunnen dan blijven slapen in het park en ervaren hoe het er aan toe ging in de Middeleeuwen.

Bron: Alphen.cc