Gemeentelijke begroting goedgekeurd

Rijnwoude, 6 november 2009

Afgelopen donderdag behandelde de gemeenteraad de begroting voor de komende jaren. Veel spektakel leverde dat niet op. De begroting werd goedgekeurd. Alleen de GWR stemde tegen.

Het belangrijkste onderwerp in het debat was de bestuurlijke toekomst van Rijnwoude. De meeste partijen willen dat Rijnwoude voorlopig zelfstandig blijft. De VVD vindt een zelfstandig Rijnwoude echter weinig realistisch. Fractievoorzitter Gerda Geenjaar denkt dat de andere partijen nu voor zelfstandigheid kiezen vanwege de komende gemeenteraadsverkiezingen. En dan gaan ze daarna, net zoals bij de vorige verkiezingen, toch weer over een fusie praten.

Geenjaar evalueerde de afgelopen collegeperiode. Zij was daar erg kritisch over. Voor haar was het niet meer geweest dan maar wat aanmodderen. Ze heeft de sturing vanuit het college gemist. Volgens D66-voorman Bert Bosch heeft het college de afgelopen jaren geleefd tussen droombeelden en luchtkastelen. Er is onvoldoende bestuurskracht getoond.

Van de kant van de collegepartijen was er brede steun voor het gevoerde beleid. Ondanks de crisis ziet et financiële plaatje er voor 2010 redelijk uit. Wel gaat de OZB gaat met 6,5% omhoog. De financiële perspectieven voor de lange termijn zijn niet zo rooskleurig. De vrees bestaat dat er in 2011 zwaar bezuinigd moet worden, omdat Rijnwoude dan 1 tot 2 miljoen minder krijgt van het Rijk.

De GWR hekelde het optreden van het college rondom Het Anker. Het personeel weet nog steeds niet waar het aan toe. En een sociaal plan laat wel erg lang op zich wachten.

De GWR kwam met een voorstel om een databank van deskundige vrijwilligers aan te leggen. Die zouden het gemeentebestuur bij allerlei klussen kunnen helpen. De andere partijen in de raad zagen echter niets in dit plan.

Er werd een motie aangenomen om meer aan de burgerparticipatie te gaan doen. Er zouden in alle kernen een soort wijkcomités kunnen komen. Ze worden gesprekpartners van de gemeente bij allerlei zaken die spelen in de buurt.

Verder werd een motie aangenomen waarin de raad uitspreekt dat er na het vertrek van burgemeester Latenstein er weer een Koninklijk benoemde burgemeester moet komen.

De SGP/ChristenUnie was blij dat nu eindelijk de moties van die partij over het milieu worden uitgevoerd. Het verhogen van de prijs van oud papier is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de clubs en verenigingen die het ophalen.

Bron: Omroep Rijnwoude