Boos over geluidsoverlast HSL

Bleiswijk, 22 november 2009

Dat de geluidsoverlast de bewoners langs de HSL hoog zit, bleek duidelijk maandag 16 november in de veilinghal in Bleiswijk. Ongeveer zevenhonderd mensen, ook uit Rijnwoude, waren naar de informatieavond over de HSL gekomen.

De verwachtingen waren hoog gespannen, maar de minachting waarop met de vragen werd omgegaan deed de woede van de bewoners alleen maar toenemen.

Namens de Stichting 'Stop Herrie HSL' steldedhr. Wendel dat de treinen die nu rijden direct van het spoor af moeten. De spoorlijn moet overkapt worden en hij eiste de toezegging dat er zeker geen vrachtvervoer van het spoor gebruik zal gaan maken. 'Als dit allemaal niet gebeurt stappen we naar de rechter en laten we de HSL toetsen aan de Europese regels.' Vanuit de zaal kreeg hij bijval met een enorm applaus en gefluit.

De antwoorden van mevrouw Gijsbers, plaatsvervangend directeur verkeer en vervoer van het ministerie van verkeer en waterstaat, deed het publiek in woede ontsteken. 'Op dit moment blijft het geluid geheel binnen de norm', stelde zij, maar de bewoners lieten weten niets aan een norm te hebben als zij het geluid als overlast ervaren.

De toezegging dat na een onderzoek door TNO, nu de rails worden geslepen en ook de wielen van de wagons, bracht geen rust bij de mensen. Vanuit de zaal klonk een en al wantrouwen en onbegrip tegenover de instanties, nu mensen slechter slapen door de herrie van de treinen en hun huizen in waarde zien dalen.

Ook vanuit buurgemeenten klonken geluiden. Zo vroeg wethouder Frank Uljee van Rijnwoude waarom er niet in zijn gemeente gemeten was. Aanvullend stelde hij de vraag of het reëel is dat gemeenten tonnen moeten uitgeven om het ministerie te controleren?

Aan het einde van de bijeenkomst, waarop maar vragen bleven komen, concludeerde René Wendel dat de bewoners geen steek wijzer waren geworden. 'We hebben een serieus probleem, dat is wel te zien aan de opkomst, maar het ministerie gaat met minachting met de problemen om.' Burgemeester Van Vliet probeerde de gemoederen te sussen door aan te geven dat wat hem betreft wordt doorgegaan tot er een aanvaardbare oplossing in zicht is.

Bron: witteweekblad.nl