Bedrijven in Oude Rijnzone willen bijdragen

Rijnwoude, 8 november 2009

Bedrijven in de Oude Rijnzone zijn bereid bij te dragen aan de herstructurering van de bedrijventerreinen in hun gebied. Ze willen echter ook dat hun expertise gebruikt wordt bij de invulling van de plannen voor het gebied.

Dat is een van de uitkomsten van een bijeenkomst op 4 november waarin veertig vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en van overheden nadachten over samenwerking in de Oude Rijnzone.

Volgens gedeputeerde Tonny van de Vondervoort moet er zuinig worden omgaan met de ruimte. Dus ligt de nadruk op het herstructureren van bestaande bedrijventerreinen. Als dat geen soleaas biedt, kan worden overwogen om weilanden te gaan bebouwen.

Om een goede balans te vinden, is regionale samenwerking tussen de overheden noodzakelijk. De gedeputeerde sprak zich tijdens de bijeenkomst uit voor een meer bindende manier van politieke samenwerking. De plannen voor de regio zijn niet uit te voeren als betrokken partijen de vrijheid hebben om op elk gewenst moment uit het project te stappen. Ze moeten voor een langere periode samen verantwoordelijk zijn voor het hele gebied.

Bedrijven willen best wel samenwerken met de overheid.Vertegenwoordigers van bedrijventerrein Hoogewaard grepen terug op hun eerdere toezegging om mee te betalen aan de aanleg van de Maximabrug. Ook is er onder die bedrijven de wil om het terrein beter in te richten door onderling kavels te ruilen, zo stelde Bert de Bruin van stichting Hoogewaard Bedrijvig. Maar de ondernemers horen niks, de samenwerking met de politiek is mistig.

Er is nog geen samenwerking tussen de ondernemers in Groenendijk. Volgens Godfried Meijer, directeur van de Heineken Brouwerij,komt Heineken komt voor zichzelf op. Maar hij wil lokale verantwoordelijkheid nemen. Hij gaat kijken hoe hij structureel overleg kan regelen tussen lokale overheden en ondernemers van Groenendijk.

Bron: Provincie Zuid-Holland