Ontruimen moet je oefenen

Rijnwoude, 4 oktober 2009

De brandpreventieweken komen er weer aan. Dit jaar van 1 tot en met 20 oktober. Gedurende deze drie weken wordt er landelijk aandacht besteed aan brandpreventie.

De laatste jaren was de campagne gericht op het hebben en/of plaatsen van rookmelders. Dit jaar is het thema van de brandpreventieweken het ontruimen van gebouwen. Als er brand is zal iedereen het pand moeten verlaten. Dit kan een woning zijn maar ook een groot bedrijfspand. In de eigen woning kunt u zelf goed bedenken waar u naar buiten kan. Maar zelfs dan is het niet altijd mogelijk om iedereen naar buiten te krijgen. Dit jaar zijn er al enkele branden in Nederland geweest waar dodelijke slachtoffers zijn gevallen omdat zij de woning niet op tijd konden verlaten.

In de brandpreventieweken proberen we bedrijven te motiveren om een ontruimingsoefening te doen. Dit is natuurlijk niet alleen nuttig voor bedrijven maar ook zeker voor bij u thuis.

Snel een pand verlaten is moeilijker voor mensen die niet of minder zelfredzaam zijn. Dit kunnen kinderen zijn maar ook invaliden, ouderen, een doof iemand die de rookmelder niet hoort. De campagne richt zicht dan ook vooral op deze groep, mensen die niet zelf kunnen vluchten.

  • De slogan is dan ook: Help de mensen die niet zelf kunnen vluchten!

In Rijnwoude besteden we hier ook aandacht aan. Gedurende de drie weken willen we kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en zorgcentra bezoeken en hen motiveren het ontruimen te oefenen.

Op 8 oktober aanstaande zal onze burgemeester Anja Latenstein om 9.00 uur het startsein geven voor de campagne in onze gemeente. Dit doet zij door samen met peuterspeelzaal De Grobbebollen in Benthuizen en de brandweer een ontruimingsoefening te houden.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van de Gemeente Rijnwoude. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.