Geen duidelijkheid na debat over strekte/zwakte-analyse

Rijnwoude, 2 oktober 2009

Het raadsdebat over de sterkte/zwakte-analyse van de gemeente heeft geen duidelijkheid opgeleverd over de bestuurlijke toekomst van Rijnwoude.

De sterkte/zwakte-analyse was uitgevoerd om de partijen in de raad te helpen bij het bepalen van een standpunt over de toekomst van Rijnwoude. De conclusie van het onderzoek was dat Rijnwoude tegen de grenzen aanloop van wat het als kleine gemeente nog kan doen. De gemeente kan de huidige situatie nog net aan. De gemeente is echter betrokken bij veel grote projecten (zoals de Oude Rijnzone). Verder zijn er nog allerlei eigen bouwprojecten. Ook draagt het rijk steeds meer taken over aan de gemeenten. Dat valt allemaal niet meer te doen.

De meeste raadsleden vonden de analyse moedig, want hij legt de zwakheden van de eigen organisatie bloot. Wel was er kritiek dat er veel emoties, gevoelens en aannamen in het rapport stonden. Een harde cijfermatige onderbouwing ontbrak.

De meeste partijen wilden nog geen conclusie trekken over wat dit betekent voor de toekomst van de gemeente. Alleen de VVD was duidelijk. Deze partij denkt dat een fusie met een grote gemeente als Alphen onvermijdelijk is.

De drie collegepartijen CDA, VVD en ChristenUnie dienden wel een motie waarin ze het college vroegen aan een aantal grote projecten te heroverwegen. Nadat het college had aangegeven dat dit in december toch al gaat gebeuren, werd de motie weer ingetrokken.

De partijen gaan zich nu beraden over wat ze over de toekomst van Rijnwoude in hun verkiezingsprogramma gaan zetten.

Bron: Omroep Rijnwoude